Неврофийдбек трейнинг

Неврофийдбек трейнинг - съвременен немедикаментозен подход при тревожни и депресивни състояния

Неврофийдбек трейнингът (за по-кратко фийдбек или биофийдбек) е метод, при който променена (разстроена, абнормна) мозъчна активност се възстановява чрез специализирано трениране с цел възвръщане към нормалните показатели с цел премахване на оплакванията.

Методът се използва и при здрави хора за достигане на върхови постижения - повишаване на концентрацията, виджилънса, капацитета за обработка на информация, като "асистирана медитация".

Конвенционалният психиатричен подход при лечение на тревожно-депресивни разстройства включва използване на различни лекарства - антидепресанти, анксиолитици, невролептици, стабилизатори на настроението и др.

Неврофийдбек трейнингът е немедикаментозен подход.

Може да се прилага самостоятелно или допълващо по назначение на психиатър за пациенти, които предпочитат да не приемат медикаменти, когато имат лоша поносимост, при бременност, при напълняване или когато няма достатъчен ефект.

Самият подход представлява трениране на мозъчната активност чрез компютърна програма и специална игра, която се играе единствено с мисълта.

Пациентът е настанен удобно пред голям монитор, съсредоточава се и опитва да постигне определено състояние (мозъчна активност), каквато е при здрави хора, без оплаквания. При достигане на това състояние играта е успешна - пациентът получава точки и награди. Непрекъснато върви проверка на желаното състояние и постигнатото (фийдбек), като се отчита мозъчната активност на пациента чрез поставените на главата електроди. Задават се все по-амбициозни цели за постигане на по-високи резултати.

По този начин постепенно се тренира достигането на желаното състояние на мозъчна активност - което е било определено като цел. Пациентът се научава да остава все по-дълго в това състояние, вече извън играта, извън медицинския кабинет и оплакванията постепенно отшумяват.

Всяка седмица се провеждат по два трейнинга, този подход изисква много повече усилия и работа от страна на пациента, в сравнение с другите методи за невромодулация, но и ефектът е най-дълготраен.

Лечението се провежда в специално оборудвано с най-модерна апаратура лечебно заведение и се извършва от д-р Ганчев, психиатър и екипа на МЦ Стимул.

Екипът ни е сертифициран и е преминал обучения по ЕЕГ, неврофийдбек и невропсихология.

Невромодулация при някои специфични симптоми.