Неврофийдбек трейнинг

Неврофийдбек трейнинг - съвременен немедикаментозен подход при тревожни и депресивни състояния

Неврофийдбек трейнингът (за по-кратко фийдбек или биофийдбек) е метод, при който променена (разстроена, абнормна) мозъчна активност се възстановява чрез специализирано трениране с цел възвръщане към нормалните показатели и премахване на оплакванията.

Конвенционалният психиатричен подход при лечение на тревожно-депресивни разстройства включва използване на различни лекарства - антидепресанти, анксиолитици, невролептици, стабилизатори на настроението и др.

Неврофийдбек трейнингът е немедикаментозен подход.

Може да се прилага самостоятелно или допълващо по назначение на психиатър за пациенти, които предпочитат да не приемат медикаменти, когато имат лоша поносимост, при бременност, при напълняване или когато няма достатъчен ефект.

Освен като рехабилитация, друго направление, в което се прилага неврофийбек трейнинг, е за постигане на върхови резултати - по отношение на памет и концентрация, фина моторика (при музиканти, спортисти), както и като форма на асистирана медитация за преминаване в състояние на покой. Тренирането на здрави хора се прилага от десетилетия при спортисти, пилоти, военни лица, където се изискват специални умения.

Започва се с изследване на състоянието на мозъчните функции чрез ЕЕГ (електроенцефалографско) изследване.

То е напълно безвредно, отнема 10 минути, но дава ключова информация за функциите и състоянието на мозъка. Образните изследвания (компютърна томография, ЯМР) дават информация за състоянието на структурите на мозъка, докато ЕЕГ дава информация за активността и функционирането им. На главата се поставят 19 електрода, чрез които се улавя мозъчната електрическа активност и се установява дали са налице абнормни промени, както и тяхната връзка с оплакванията. Не е необходима предварителна подготовка.

Проверява се дали има потиснатост, забавеност или обратното - свръхактивиране на мозъчната кора. Това са ключовите биологични причини, които се проявяват с тревожно-депресивни симптоми. Изследването се извършва от психиатър, който е обучен и квалифициран за провеждане на ЕЕГ (електроенцефалографско) изследване.

Според установените резултати от ЕЕГ изследването се подготвя протокол (параметри), по който се извършва фийдбек трейнинга.

Самият подход представлява трениране на мозъчната активност чрез компютърна програма и специална игра, която се играе единствено с мисълта.

Пациентът е настанен удобно пред голям монитор, съсредоточава се и опитва да постигне определено състояние (мозъчна активност), каквато е при здрави хора, без оплаквания. При достигане на това състояние играта е успешна - пациентът получава точки и награди. Непрекъснато върви проверка на желаното състояние и постигнатото (фийдбек), като се отчита мозъчната активност на пациента чрез поставените на главата електроди. Задават се все по-амбициозни цели за постигане на по-високи резултати.

По този начин постепенно се тренира достигането на желаното състояние на мозъчна активност - което е било определено като цел. Пациентът се научава да остава все по-дълго в това състояние, вече извън играта, извън медицинския кабинет и оплакванията постепенно отшумяват.

Обичайно са необходими около 8-10 трейнинга, всяка седмица се провеждат по два.

Лечението се провежда в специално оборудвано с най-модерна апаратура лечебно заведение и се извършва от д-р Ганчев, психиатър и екипа на МЦ Стимул.

Трябва да имате предвид, че неврофийдбекът изисква много усилия от страна на пациента за натрениране на нови мозъчни умения. Тези умения се запазват, натрупват и са с продължителен ефект, за разлика от други подходи с бърз начален ефект, който обаче бързо се износва.

Този подход се прилага при лица над 12 г.

Такси:

1. Първоначален преглед от психиатър (включено ЕЕГ изследване и консултация за фийдбек): безплатно с направление от личен лекар по НЗОК или с такса от 30 лева;

2. Всеки трейнинг продължава 30 минути: такса от 30 лева за една сесия

Можете да запишете час за преглед на тел. 0884 588 677 или на Superdoc.bg


Екипът ни е сертифициран и е преминал обучения по ЕЕГ, неврофийдбек и невропсихология: