Заблуждаващи пациентите лъжливи лечения

"Здравейте тук едни хора от Еквадор ме убеждават да се подложат на beam surgery изобретена от доктор Хосе маклиф от 2018 beam surgery for schizophrenia се казва. Да ходя ли да ме режат не знам убедиха ме сиреч ще се излекувам за винаги..."

Това е реален въпрос от наша пациентка, която от години проследяваме, запазен е изказа й.

Въпросният доктор от Еквадор си има страница, където промотира Алтернативно лечение на шизофрения, шизо-афективно разстройство, биполярно разстройство, чрез операция на надбъбречната жлеза. Това според него възстановявало невромедиаторния баланс в мозъка и така шизофренията се излекувала "завинаги".

Основен негов аргумент защо тази терапия не е широко разпространена, е че това никога няма да се допусне от големите фармацевтични компании, тъй като така те няма да могат да си продават лекарствата и да държат пациентите "упоени" до края на живота.

Маркетингово е подходено дори доста "строго" - има статии и снимки от надгробни камъни на пациенти със шизофрения, които са се самоубили и майка, която съжалява, че не е завела сина си на такава хирургия и се разкайва за това.

Редица въпроси възникват, на които няма да се спирам детайлно, а само ще ги маркирам:

1. Подкопават ли такива лекари доверите в конвенционалната медицина?

2. Експлоатира ли се естественото желание на пациента да се "излекува завинаги" и да не пие хапчета?

3. Появяват ли се нови висини в "традиционната" заблуда, че леене на куршум, връзване на връзчица против уроки може да реши здравословен проблем?

4. Длъжни ли сме да предпазваме и информираме пациентите за тези измами?

Кратките отговори според мен са категорично ДА.

Търсенето на лесни решения за сложни въпроси води до провал. Самозалъгването води до по-големи щети.

Запишете си час за психиатър и потърсете професионална помощ.

Д-р Марко Ганчев

21.06.2018 г.