Как да постигнете оптимална полза от прегледа при Вашия психиатър

Практически ежедневно преглеждам форуми в социалните мрежи, където пациенти споделят своите психични проблеми.

Много често в коментарите има съвети, които са далеч от реалността, има митове, които съм убеден, че не само не помагат за оздравяване, а напротив - поддържат порочния кръг от грешно поведение и лош резултат.

Затова ще си позволя да споделя някои практически съвети как да извлечете максимална полза от прегледа при Вашия психиатър.

1. Прегледът при психиатър е безплатен за здавноосигурени пациенти. Просто вземете Направление 3 за преглед от специалист от личния си лекар. С това направление имате право на 2 прегледа, като на вторичния преглед ще може да се проследи хода на лечението първия месец.

2. Обичайно за оплакванията, които имате от месеци или години са необходими седмици и месеци за да се повлияят. Не е реалистично да изпиете един блистер от лекарството и да очаквате да се излекувате. Повечето оплаквания изискват систематично и продължително лечение. Ако сте по-добре с 20% след 1 месец лечение - това е добро начало и трябва да продължите лечението, тъй като подобрението идва стъпка по стъпка, въпреки, че всеки желае незабавно излекуване.

3. Често в хода на лечението едни симптоми отшумяват, но се появяват нови. Такива са психичните заболявания. Може да намалеят паническите атаки, но да се увеличи тревожността. Може да се намали тревожността, но да се появи сънливост. Самото излекуване често води до това, че трябва вече да се приема по-малко от лекарство. Затова правете периодични контролни прегледи и съобщавайте новите оплаквания - малки корекции в терапията водят често до значително подобрение.

4. Опитайте се да направите разлика между оплакванията, за които търсите лечение и неприятните усещания, които може да се появят в началото на приема на ново лекарство. Ако имате замайване, стягане в гърдите и затова сте посетили лекар, дори и да започнете да взимате лекарства, тези симптоми ще трябва да ми е време да се повлияят и няма как да изчезнат магически. Те не са от новото хапче, а са от заболяването, за което сте потърсили лечение. Да, може да има нежелани лекарствени реакции - те са от лекарството - споделете ги с вашия лекар.

5. Лечението е процес без гарантирано протичане. Грешно е да се очаква изцеление с един преглед. Трябва да се прави разлика между желаното и възможното. Често нещата потръгват добре в рамките на 2-3 седмици, след това е възможно да има обостряне на симптомите. След това отново ще се подобрите. Нормално е да има дни в които е тежко и симптомите се връщат, макар и в по-лека форма.

6. Приемайте назначената терапия както е предписана. В този случай лекарят носи отговорност - ако лечението не върви той ще потърси нови терапевтични решения. Споделете ако не се чувствате добре с назначените лекарства, вместо да ги променяте (да взимате една осминка от таблетката например) или да не ги взимате. Как очаквате да ви помогне лекарят и да оздравеете ако на контролния преглед кажете, че не сте взимали терапията и все още ви е лошо?

7. Попитайте дали психотерапия е подходяща за вас. Много хора смятат, че лечението на психичните проблеми трябва да става или само с лекарства или само с психотерапия. Обратно на това общоприето схващане проучванията показват, че за много оплаквания комбинацията от психотерапия и медикаменти е по-добра от двата метода на лечение приложени самостоятелно. Попитайте вашия психиатър дали допълващо лечение с психотерапия е подходящо във вашето конкретно състояние, какви са нейните възможности и какъв тип психотерапия би бил уместен.