Трябва ли медиите да правят новини от самоубийствата на публични личности?

На 8 юни сложи край на живота си поредният успял и известен човек - Антони Бурдейн, който ни въвличаше в кулинарни изкушения и ни носеше радост... Дни преди това казват, че бил в "мрачно настроение".

Ето тук някои негови размисли, които да ни помагат да се радваме на живота.

За съжаление около 15% от хората диагностицирани с депресивно разстройство слагат край на живота си. Но неуспешните опити са значително повече. Подобен е процентът и при другите психиатрични заболявания с голяма тежест - шизофрения и биполярно разстройство.

Най-често мъжете слагат край на живота си чрез обесване (това е избрал и Антони Бурдейн), а жените - чрез отравяне с медикаменти.

Притеснително е, че медиите правят новини от подобни трагедии. Доказано е, че съществува ефект на ехото - тези новини подтикват други хора да "копират" примера на техния кумир, който е сложил край на живота си.

Не случайно CNN слагат винаги в подобна статия линкове към "горещи" телефонни линии, към които да се обърнат хора, чувстващи се "на ръба".

Затова - не оставайте безпристрастни дори към силни хора в криза. Ако някой спомене, че не му се живее, че светът е станал сив, мрачен, че няма сили да го живее, че се чувства виновен за много неща, или пък започне да се прощава с близките си, да прави големи подаръци на свое имущество - не губете време, потърсете психиатър преди да е вече късно.